EPF Suho sadje Dateljni proti nespečnosti

Dateljni proti nespečnosti

Če vas muči nespečnost ali je kakovost vašega spanca slaba, vam priporočamo, da uživate hrano, ki vsebuje veliko vitamina B3 in triptofana. Idealno kombinacijo obeh vsebujejo dateljni, ki jim mnogi pripisujejo odlične pomirjevalne in uspavalne lastsnosti. Zaradi vsebnosti aminokisline triptofana, ki se v telesu spremeni v hormon serotonin ter nato v melatonin, ki je zadolžen za to, da lahko zaspimo, datlji močno pomagajo v primeru nespečnosti.

To pa še ni vse, saj so zelo dobro založeni z mineralom kalcijem, ki ima še dodatne pomirjevalne lastnosti. Dateljni so tudi prava zakladnica vitamina C, ki skrbi za pravilno delovanje našega imunskega sistema, ter vitamina A, ki je med drugim pomemben za zdrav vid. Vsebujejo odlično razmerje natrija in kalija, ki je osnova za varovanje srčno-žilnega sistema in za znižan krvni tlak. V dateljnih najdemo tudi baker in železo, ki sta v povezavi s C-vitaminom odlična kombinacija za zdravje.

Poletje je odličen letni čas, da v svoj jedilnik vpeljemo dateljne. Zaradi visoke vsebnosti bakra nam namreč omogočajo hitrejšo porjavitev. Če imate težave z dihalnim sistemom, vam bodo dateljni prav tako pomagali, saj se bo pospešilo izločanje sluzi, zamašeni sinusi pa se bodo hitreje očistili. V kombinaciji s kozarcem soka stisnjenih pomaranč ali korenčkovega soka bodo imeli dateljni še toliko boljše učinke na zdravje.

Dateljni so hrana, ki jo lahko uživamo na najrazličnejše načine. Lahko jih jemo samostojno kot prigrizek, s katerim nadomestimo nezdravo malico. V tem primeru je datlje dobro kombinirati z lešniki ali mandlji, skuto, jogurtom in muslijem. Drug način uživanja je, da datlje uporabimo kot sestavino za pripravo različnih jedi, tako slanih kot sladkih. Priporočamo vam, da na spletu poiščete recepte, pri katerih lahko uporabite dateljne. Ustvarili boste vrhunske gurmanske specialitete, ki bodo navdušile vaše goste ali družinske člane in popolnoma zadovoljile njihovo potrebo po polnem, izbranem in edinstvenem okusu.